fbpx
Minder medicatie ADHD | ADD | HSP door therapie | Storimans Therapie

Minder medicatie ADHD | ADD | HSP door therapie

1024 576 Storimans Therapie

Minder medicatie ADHD | ADD | HSP door therapie

ADHD en pillen

Momenteel slikken in Nederland bijna 4,5% van de jeugd tussen 5 en 20 jaar pillen voor de behandeling van ADHD en ADD volgens de interessante documentaire pillen of chillen (voor link documentaire zie mijn bericht onderaan). Maar dan hebben we het niet nog niet eens over meditatiegebruik bij volwassenen.

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat ouders liever niet willen dat hun kind aan de pillen gaat of dat ze zelf liever geen medicatie willen slikken. Het voelt als ouder altijd dubbel je eigen kind of jezelf te drogeren met medicatie. Soms is helaas er even op dat moment geen ander alternatief of wordt er druk uitgeoefend van buitenaf. 

Cijfers pillen of chillen | Storimans Therapie

Onderzoek meditatie en/of medicatie

Onderzoek ‘meditatie of medicatie’ bevestigt dat mindfulness symptomen van AD(H)D sterk vermindert. De leiding is in handen van dr. Susan Bögels, directeur van UvA-minds. Zij is internationaal gerenommeerd op het gebied van mindfulness en cognitieve therapie. Twee groepen jongeren volgen een verschillende behandelmethode: óf medicatie óf een mindfulness training. Populair gezegd: pillen of chillen. Het onderzoek is in 2014 gestart en de resultaten zijn opzienbarend. Uit dit onderzoek blijkt dat mindfulness training helpend is bij kinderen met kenmerken van AD(H)D.

Het leidt tot:
  • Vermindering van medicatie
  • Sterke vermindering van gedragsproblemen
  • Vermindering van impulsiviteit
  • Verbetering van de aandacht en concentratie

Mindfulness

Mindfulness is een aanpak die je bewust in het hier-en-nu brengt. Het is een vorm van meditatie. Je leert je gedachten, emoties en situaties te nemen en te laten zijn zoals ze komen. Een levenshouding zonder oordeel.

Storimans Therapie

In mijn praktijk aan huis werk ik in mijn meditatieruimte dagelijks met mindfulness oefeningen. Ook pas ik dit toe op mezelf om de prikkels van alledag te verminderen. De documentaire van NPO geeft een heldere visuele weergave over wat ik dagelijks tegenkom in mijn praktijk.

01 Chillen of pillen | Storimans Therapie
ADHD en je hoofd stilzetten?

Ik zie je nadenken: “wat tegenstrijdig”. Met AD(H)D stilzitten en niks doen met je gedachten, maar dat kan ik toch niet? Ook waren dit mijn gedachten toen ik voor de eerste keer bij mijn cognitieve gedragstherapeut mocht gaan zitten. Er werd gevraagd mijn ogen dicht te doen en te luisteren naar haar stem die er voor zorgde dat ik uiteindelijk toch 15 minuten stil zat. Er schoten in het begin wel duizend verschillende gedachten door mijn hoofd. Maar door hier geen oordeel over te hebben en mijn gedachten de vrije loop te laten gaan kon ik bij mijn eigen gedachten zijn. Het gaf mij meteen een klein gevoel van succes: “wauw ik had maar liefs 15 minuten stil gezeten en niks met al mijn gedachten gedaan, zelfs zonder medicatie”.

Mindfulness bewustzijn van eigen gedachten

Mindfulness helpt mij in mijn dagelijkse leven om af en toe te gaan zitten en gas terug te nemen. Sindsdien ben ik me veel bewuster van mijn eigen gedachten en de onrustige lichaamsgebieden in mijn lijf. Mijn gedachten kan ik meer loslaten en de het gegeven“ ik ben mijn gedachten niet” helpt mij om op een positieve manier naar mijn eigen gedachten te kijken. Ik hoef niet altijd iets te doen met mijn gedachten. Ik ben me er nu bewust van dat mijn gedachten soms een loopje met mij kunnen nemen. Ik kan ze sturen en heb nu meer regie over mijn gedachten. Voorheen leefde ik in meer in verleden en/of in de toekomst. Mindfulness training heeft mij bewust gemaakt om in het huidige moment te leven en dat ik meer mijn bek moet houden zonder invulling van een opvulling: “lullen om te vullen en vullen om te lullen”.

Eigen ervaring ADHD met medicatie Strattera

Altijd al anders gevoeld: een overactief brein (concentratieproblemen), gevoelssprieten op en top (snel overprikkeld), sneller praten om al mijn vele gedachten te kunnen verwoorden, slaapproblemen, energie te veel en moeite met ontspannen.

In 2012 kreeg ik de diagnose ADHD. Het advies was ADHD daar moet je wat mee. “Bam medicatie Strattera”.

Vier maanden heb ik het medicijn geprobeerd, maar voelde mij een kasplant. Strattera begrensde mijn Ferrari motorsnelheid: creativiteit, energielevel, eetlust, spontaniteit en inleving in anderen werden afgeblokt. Zelfs autorijden ging lastig. Prikkels kwamen trager binnen dan mijn racewagen snelheid van denken gewend was. Ik was tenslotte nog steeds die snelle auto.

Mijn conclusie: 

De begrenzer “Strattera” remde mijn Ferrari hoofd af en zo werd mijn onrust/gedachten minder, maar het deed niets met mijn kern “de Ferrari motor”. Afgeblokte prikkels door Strattera sloeg ik op in mijn hoofd, maar toen ik stopte met de medicatie had ik nog steeds snelle gedachten. Mijn denkpatronen en gedrag bleef het zelfde. 

Eigen ervaring ADHD zonder medicatie

Mijn leven zette ik voort zonder medicatie Strattera. Ik was klaar met de bijwerkingen (afgeblokte emoties, minder energie en minder creatief). Ik accepteerde liever de ADHD symptomen dan de bijwerkingen. Het hebben van mijn Ferrari hoofd brengt mij ook veel goeds: creativiteit, energie, vol op kunnen genieten, snel kunnen schakelen en goed kunnen in leven in anderen. Kortom ik ben meer mezelf.

Gaandeweg merkte ik wel dat de onrust in mijn hoofd, de overgevoeligheid van prikkels, moeite hebben met concentreren en het doseren van mijn energie mij uitblust, ondanks mindfulness.

Mijn conclusie

Medicatie hielp mij tijdelijk, maar deed niks aan mijn kern (denkpatroon). Leren om gaan met deze symptomen, acceptatie en gedragsverandering is noodzakelijk. Ik ging met mezelf aan de slag, het scherpe randje ging er af, maar de onrust bleef.

Eigen ervaring ADHD met medicatie Methylfenidaat

Op advies van de huisarts ben ik toch maar weer medicatie Methylfenidaat gaan gebruiken. Het middel werkt maar vier uur. Iets anders dan Strattera die 24 uur duurt en waar je een spiegel voor op moet bouwen. Methylfenidaat begrenst mijn Ferrari motormanagement voor vier uur, waardoor ik voor een bepaalde tijd rustiger ben in mijn hoofd en lijf. 

Medicatie nemen is nooit zonder bijwerkingen. Na het nemen van het medicijn ervaar ik binnen 15 minuten lichamelijke bijwerkingen: meer dorst, droge mond, zweetaanvallen, klamme handen, geen eetlust, hoofdpijn en een dof gevoel in mijn huid. Tevens voel ik veranderingen in mijn gedrag en emotie. Ik kan iets beter mijn gedachten stap voor stap binnen laten komen (gevoel van een bubbel). Ook heb ik minder gedachten en ideeën wat ik allemaal zou kunnen doen, willen doen en hierdoor veel minder willen doen.

Maar ook een rebound effect

Na vier uur heb ik extra meer onrust als het medicijn is uitgewerkt. Ook treden er gevoelens van agitatie op. Ik wil niet zeggen dat dit effect bij ieder mens zo is, maar als de medicatie bij mij is uitgewerkt knalt de afgeremde onrust er extra op. 

ADHD en therapie

Uit eigen ervaring, als ervaringsdeskundige therapeut met ADHD, zie en ervaar ik zelf dat alleen een pilletje niet genoeg is. Het scherpe randje gaat er door medicatie wel vanaf, maar uiteindelijk is: balans in rust en onrust, acceptatie van jezelf, leren omgaan met de symptomen, gezien worden door je opvoeders/naasten en ervarend leren de sleutel van een evenwichtiger bestaan.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat de symptomen van ADHD minder worden naarmate je ouder wordt, maar het gaat nooit helemaal weg. Moeten de positieve eigenschappen als: vernieuwend denken, energiek zijn, een mega inlevingsvermogen hebben en ondernemend zijn verdwijnen?

Ervaringen doe je in je leven steeds meer op en door handige tips en door de juiste begeleiding/therapie leer je omgaan met je innerlijke onrust in je hoofd en lijf. Mindfulness is een van de tools die mij dagelijks nog steeds erg helpen om de baas te worden van mijn eigen drukke gedachtestroom. Want mijn gedachten die kunnen af en toe nog steeds racen als een mooi blinkende rode Ferrari.

Het beste medicijn is gewoon te kunnen zijn wie je bent.

ADHD daar kan ik ontzettend veel mee

Steeds meer komt aan het licht dat ADHD geen stoornis is, maar dat kinderen met ADHD ook creatief, vindingrijk, inventief, sociaal, inlevend, vernieuwend en humoristisch zijn. Ze zijn vaak geboren ondernemers.

Mensen met kenmerken van ADHD zijn gebaat bij ‘even pauzeren’. Dit geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Vertraag niet alleen het kind door medicatie toediening, maar vertraag ook jezelf. Jij bent het rolmodel voor jouw kind en als jij niet vertraagt leert jouw kind ook niet te vertragen.  

Mindfulness blijkt heel effectief te zijn om jezelf meer te vertragen, maar is echter niet een instant oplossing voor onze gehaaste maatschappij. We leven nu eenmaal in een gehaaste prestatiemaatschappij vol met prikkels die alleen maar meer worden.

ADHD of niet, is niet iedereen gebaat bij mindfulness? Gas terug met zijn allen en chill!

Contact | Storimans Therapie
Michelle Storimans
Vragen

Heb je vragen over ADHD, ADD en/of HSP begeleiding of mijn persoonlijk verhaal? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.
Michelle Storimans